Kom en laat je inspireren!
De negen Regionale Zorgnetwerken AMR nodigen je van harte uit voor een landelijke bijeenkomst op:
Dinsdag 27 mei 2025
Dé gelegenheid om je kennis te vergroten, nieuwe contacten te leggen en je te laten inspireren door best practices en initiatieven binnen en buiten jouw Regionale Zorgnetwerk AMR die deze dag worden gepresenteerd.
De bijeenkomst is bedoeld voor regionale coördinatieteams, projectleiders en iedereen die actief betrokken is bij de Regionale Zorgnetwerken AMR.
Je bent van harte welkom.

Wat kun je verwachten?
9.30 |
Inloop met koffie en thee |
10.00 |
Opening van de bijeenkomst (door Coriën Vugts) |
10.10 |
Inrichting en functioneren van organisatienetwerken (door Jörg Raab)
In zijn presentatie zal Jörg Raab (hoogleraar Inter-organisatorische Netwerken bij het departement Organisatiewetenschappen van Tilburg University) een overzicht geven over verschillende types van organisatienetwerken en hun mogelijke inrichting, besturing en functioneren. Op basis daarvan zullen de resultaten van een verkennende analyse van grensoverschrijdende responsnetwerken voor uitbraken van multidrug resistente micro-organismen in Nederland en Duitsland worden voorgesteld. |
10.40 |
Het Nederlands Actieplan AMR: van ambitie naar praktijk – Samen aan de slag! (door Esther Cobussen)
Esther Cobussen (MT-lid bij de directie Infectieziektebeleid bij VWS) neemt ons mee rondom het Nationale Actieplan Antimicrobiële Resistentie 2024-2030. Dit actieplan is een gezamenlijke inzet van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW). |
11.00 – 11.45 |
Eerste inspiratieronde (keuze uit):
Regionaal vereenvoudigen van de registratie voor surveillance van ziekenhuisinfecties (door Corianne Meijer)
Een werkbare en efficiënte registratie voor de surveillance van ziekenhuisinfecties, waardoor continu monitoren mogelijk wordt, meer inzicht verkregen wordt en eventuele verheffingen snel in beeld zijn. De regionale aanpak creëert een surveillance netwerk waarin de werkwijze met elkaar afgestemd wordt en de uitkomsten en verbeterplannen met elkaar gedeeld worden.
VR Infectiepreventie scholing (door Olga Coenen)
De vraag naar docent-onafhankelijk en flexibel inzetbaar onderwijs neemt toe, ook vanwege arbeidsmarktkrapte van zorgpersoneel. Hierin bieden innovatieve onderwijsvormen zoals VR een waardevolle oplossing. Deelnemers ervaren specifieke situaties op het gebied van infectiepreventie en worden uitgedaagd zich te bekwamen op het vlak van toegepaste infectiepreventie binnen een veilige én realistische leeromgeving.
FTO Urineweginfecties (door Lieselotte Koevoets)
In 2024 is een FTO over urineweginfecties ontwikkeld. Dit FTO is in regio Utrecht uitgerold, geëvalueerd en verbeterd. Daarnaast wordt er dit jaar samen met NH-FL en GAIN gewerkt aan een online versie van het FTO, in samenwerking met het Julius Centrum (kenniscentrum UMCU) en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) voor landelijke uitrol. Tenslotte is er voor doktersassistenten een e-learning ontwikkeld, gericht op het stellen van de juiste indicatie voor urineonderzoek.
Brainstormsessie: Hoe een zorgnetwerk verbreed kan worden (door Martijn Sijbom)
Hoe verbreed je het netwerk van het RCT, en hoe weet je ze te bereiken en mee te nemen? Uitwisselen van ervaringen en inspiratie voor moeilijk te bereiken locaties/doelgroepen. |
11.45 – 12.30 |
Tweede inspiratieronde met de keuze uit:
Regionaal Typeren; kansen, uitdagingen en meerwaarde voor infectiepreventie (door Lieke van Alphen en Dennis Souverein)
Verschillende zorgnetwerken hebben een database opgezet voor de moleculaire typering van bacteriële isolaten in ziekenhuizen en zorginstellingen. Deze databases zijn bedoeld om clustering binnen en tussen instellingen in kaart te brengen. Tijdens deze sessie zullen de volgende onderwerpen aan bod komen zijn: Welke privacy- en financiële kwesties kunnen hierbij optreden? Wat is de signaalfunctie van deze databases?Wat is de meerwaarde voor infectiepreventie? En hoe functioneert een typeringsnetwerk in de meest ideale situatie?
Toolkit begrijpelijke taal (door Marieke Ernest)
Een werkgroep bestaande uit Deskundige infectiepreventie en communicatie adviseurs van ziekenhuizen heeft in samenwerking met Pharos een toolkit gemaakt met 25 veelgebruikte infectiepreventietermen en deze voorzien van een begrijpelijke uitleg en een verduidelijkende afbeelding.
Evaluatie van onderhoudskuren (door Salman Marwat)
Via een behoeftepeiling onder huisartsen is inzichtelijk gemaakt of zij vanuit de apotheek reminders willen voor het evalueren van onderhoudskuren antibiotica. Daar was behoefte aan. Apotheker Marwat vertelt graag de behoeftepeiling en over de vervolgstappen en uitkomsten.
Brainstormsessie over de aanpak gehandicaptensector (door Soemja Hidad en Sabrina Beens)
Na een introductie door Soemeja Hidad (RIVM) over haar onderzoek naar infectiepreventie in de gehandicaptenzorg wordt deze sessie gebruikt om aan de hand van stellingen en dillema’s, kennis en ervaring te delen rondom de aanpak van infectiepreventie in deze sector. |
12.30 – 13.15 |
Lunch |
13.15 – 14.00 |
Derde inspiratieronde met de keuze uit:
Brainstormsessie: Aanpak risicoprofiel(en) AMR (door Heather van Brug)
Het zorgen voor een up-to-date beeld in de regio op het gebied van AMR en infectiepreventie, door het periodiek bijstellen van het regionaal risicoprofiel en beheersplan is onderdeel van de opdracht vanuit VWS. Alle regio`s doen dit zelf, maar er is ook veel sprake van overlap van informatie en risico`s zijn niet altijd regio specifiek. Deze sessie geeft epidemiologen (en andere geïnteresseerden) vanuit de regio`s de gelegenheid om (verder) na te denken over een gezamenlijke aanpak.
Kwaliteitsinstrument Infectiepreventie voor de gehandicaptenzorg en de thuiszorg (door Siham Sbai en Roline Brunnekreeft)
Binnen het Kwaliteitsnetwerk Langdurige Zorg (KNIP-LZ) is een kwaliteitsinstrument in gebruik dat de organisatie van de infectiepreventie in woonzorgcentra in beeld brengt. De KNIP-LZ werkgroepen hebben dit instrument op maat gemaakt voor de gehandicaptenzorg en de thuiszorg en gaan de betreffende instrumenten in het eerste kwartaal van 2025 testen.
Lasso studie; classificatie van antibioticaresistentie in Amsterdamse verpleeghuizen (door Sacha Kuil)
In project Lasso werd in het vóórkomen van ABR bij de belangrijkste bacteriële verwekkers van urineweginfecties (UWIs) geclassificeerd als hoog (> 20%) of laag (≤ 20%) in drie verpleeghuisorganisaties. Er werden relevante verschillen werden gevonden in de resistentieclassificatie voor de 1e keuze antibiotica.In deze sessie wordt ingegaan op de kansen en uitdagingen van populatie gebaseerde surveillance, en bespreken we graag met de deelnemers welke factoren zij belangrijk vinden bij het vaststellen van een lokaal formularium.
Ontwikkeling Contra-indicaties & Overgevoeligheden (CiO) (door Victor van Hagen)
Tijdens deze presentatie nemen we je mee in de laatste ontwikkelingen, oa. De uitdagingen bij de totstandkoming van CiO; De relatie met programma Medicatieoverdracht; De impact van de EHDS op de standaard; Hoe we samen toewerken naar een werkbare en toekomstbestendige oplossing. |
14.00 – 14.15 |
Korte pauze |
14.20 – 15.15 |
Vierde inspiratieronde met de keuze uit:
BLAST: geautomatiseerde ondersteuning bij vermeende AB-allergie registraties (door Maja Bulatović Ćalasan, Carla Nagel en Rick Pleijhuis)
Onterechte antibiotica-allergie registraties maken dat artsen onnodig uitwijken naar een tweede keus antibioticum. Dit kan negatieve effecten hebben voor de patiënt en werkt ook antibioticaresistentie in de hand. De Beta-Lactam Antibiotic Stewardship Tool, oftewel BLAST, gaat artsen ondersteuning bieden om in te schatten hoe groot het risico van toediening van penicilline is bij een vermeende allergie. En biedt in het geval van een verhoogd risico ondersteuning bij de keuze voor een veilig alternatief antibioticum. Binnen dit project gaat de BLAST geïmplementeerd worden in vier Utrechtse ziekenhuizen. Daarnaast zal onderzocht worden of het mogelijk is deze tool beschikbaar te maken voor de eerste lijn en VVT.
Controle van AMR transmissie door implementatie van auditing instrumenten in langdurige zorg (CARLA) (door Ambra Miagostovich)
Het CARLA project is een project dat gehonoreerd is in implementatieronde van het AMR programma van ZonMw. Het doel van het korte onderzoek (geleid door Tilburg University) is op een gestructureerde manier in kaart brengen wat de determinanten zijn die invloed hebben op het al dan niet participeren van verpleeghuisorganisaties in infectiepreventie netwerken.
Needs assessment voor InfectiEpreventie bij Zorgprofessionals buiTen het ziekenhuis (NIEZT) (door Jorg van Beek)
De resultaten van de evaluatie van hoe de toolbox voor infectiepreventie in de huisartsenzorg gebruikt worden staan in de inspiratiesessie centraal. En een inkijkje in de verbreding /vervolg; needs assessment infectiepreventie in de thuiszorg.
Infectiezorg Noord-Nederland in beeld (door Anne-Marie van Elsacker-Niele)
Voor het Noord-Nederland hebben wij gevisualiseerd hoe de infectiezorg in onze regio is ingericht. Met deze ‘praatplaat’ hebben wij een mooie basis om dit aan anderen te laten zien, om te gebruiken bij opleidingen etc., voor onze eigen evaluaties en ook (maar dat volgt in een latere fase) om te tonen wat de stand van zaken binnen de regio is: wat gaat goed, wat zou verbeterd kunnen worden. |
15.15 – 16.00 |
Informele afsluiting
Deel informeel jouw inzichten onder het genot van een verfrissend drankje en smakelijke hapjes. Verbind met collega’s en bouw aan duurzame relaties voor de toekomst. |
