Home > Oproep vaan verpleeghuizen: Neem deel aan het Yellow project!

Oproep vaan verpleeghuizen: Neem deel aan het Yellow project!

Nieuws

Informatie voor verpleeghuizen over deelname aan het YELLOW onderzoek

Graag nodigen wij uw verpleeghuisorganisatie uit voor deelname aan het YELLOW onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van Amsterdam UMC en het RIVM, in samenwerking met een onderzoekslaboratorium.

Waarom doen we het onderzoek?

Veel bewoners in verpleeghuizen hebben bacteriën in de urine. Lang werd gedacht dat deze bewoners dan een urineweginfectie (blaasontsteking) hebben. En dat zij behandeling met antibiotica moeten krijgen. Inmiddels weten we dat veel verpleeghuisbewoners bacteriën in de urine hebben zónder hier klachten van te hebben. Zij hebben dan geen urineweginfectie. Behandeling met antibiotica is niet nodig, geeft vervelende bijwerkingen en draagt bij aan antibioticaresistentie.

Op dit moment is het onduidelijk wat dan wél de rol is van de bacteriën in de blaas. Er zijn aanwijzingen dat dit ‘goede’ bacteriën zijn, die de blaas beschermen tegen ‘slechte’ bacteriën. Net zoals dat er ‘goede’ bacteriën aanwezig zijn in de darmen. Het bestrijden van de ‘goede’ bacteriën in de blaas zou dus mogelijk de kans op een urineweginfectie kunnen vergroten, doordat de ‘slechte’ bacteriën meer kans krijgen om zich te verspreiden.

Wat houdt het onderzoek in?

In het YELLOW onderzoek onderzoeken we wat de rol van bacteriën in de urine is. Deelname betekent dat wij gedurende 1,5 jaar elke 3 maanden urine verzamelen van bewoners die hiervoor toestemming geven (of waarvoor vertegenwoordigers toestemming geven). Daarnaast verzamelen we enkele gegevens van deze bewoners, namelijk algemene kenmerken (zoals leeftijd en geslacht) en of er sprake is van urineweginfectie gerelateerde klachten. Tot slot kunnen bewoners ervoor kiezen om – naast urine – ook ontlasting beschikbaar te stellen voor het onderzoek, als zij dat willen.

Meer informatie

Meer informatie over het Yellow onderzoek vindt u in deze folder.

Mee doen?

Wilt u meedoen aan het onderzoek of heeft u nog vragen, laat ons dit dan weten. U kunt contact opnemen via het e-mailadres Yellow.routine@amsterdamumc.nl of telefoonnummer 0657069959 tijdens kantoortijden tussen 9.00-17.00.