Home > Projecten en Producten > Infectiepreventie audit APP (IPA)

Infectiepreventie audit APP (IPA)

Wil je binnen jouw zorginstelling audits uitvoeren en deze gegevens eenvoudig verzamelen? Download de gratis InfectiePreventie audit App (IPA) en ga aan de slag met infectiepreventie audits voor verschillende zorgsectoren.

ipa

Download de audit app en ga aan de slag

Wil jouw zorgorganisatie aan de slag met de Infectie Preventie Audit App (IPA)? Dan is het belangrijk dat één contactpersoon per organisatie een aanvraag voor een organisatieaccount indient. Dit is bijvoorbeeld de deskundige infectiepreventie of een beleids- of kwaliteitsmedewerker die infectiepreventie in de portefeuille heeft. Vervolgens doorloop je de volgende stappen:

 

Stap 1: Downloaden

De IPA is beschikbaar voor Apple en Android smartphones en tablets. Download de app in de App Store (iPhone of iPad) of Google Play (Android). Handleiding downloaden app

 

Stap 2: Activeren

Heb je de app gedownload? Dan is het belangrijk dat de app ook wordt geactiveerd. Dit wordt gedaan door de hoofdgebruiker of wel beheerder van de app, bijvoorbeeld de deskundige infectiepreventie binnen jouw zorgorganisatie. Een aanvraag voor gebruik van de app dien je in via dit formulier. Binnen 2 werkdagen ontvang je een bericht dat het organisatieaccount is aangemaakt. Ook ontvang je instructies hoe je met een mailadres en zelfgekozen wachtwoord in kunt loggen.

 

Stap 3: Medewerkers toevoegen

Heeft jouw zorgorganisatie nu een eigen account? Dan kan de hoofdgebruiker van de app andere medewerkers binnen de zorginstelling aan het account toevoegen. Ook zij kunnen nu audits uitvoeren met behulp van de app. De medewerkers moeten de app ook downloaden maar hoeven geen activeringsformulier in te vullen.

 

Waarom een infectiepreventie audit?

Het uitvoeren van audits is een objectieve manier om in kaart te brengen hoe het ervoor staat met de infectiepreventie in een zorginstelling. Het doel van een audit is altijd het verbeteren van infectiepreventie en daardoor het voorkómen van verspreiding van bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) en zorg-gerelateerde infecties. Belangrijk voor de veiligheid van patiënt/cliënt én de zorgmedewerkers.


Waarom een app?

Met de IPA kun je eenvoudig en eenduidig auditgegevens verzamelen. Daarnaast verschijnt er met één druk op de knop een rapportage van de audit die je hebt uitgevoerd. Zo kun je ook de resultaten van verschillende audits gemakkelijk met elkaar vergelijken.
In de IPA vind je audits die onderdelen van infectiepreventie zo objectief mogelijk in beeld brengen. Het is ook mogelijk om verschillende afdelingen, en in de toekomst zelfs organisaties, met elkaar te vergelijken zodat je van elkaar kunt leren.
De audits zijn ontwikkeld door deskundigen infectiepreventie en in de praktijk getest.

 

audit app voorbeeld

Welke infectiepreventie audits vind je in de app?

Ziekenhuizen:
Langdurige zorg: (verpleeghuiszorg)
  • Handhygiëne
  • Persoonlijke hygiëne medewerker
  • Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Bekijk ook de webinar Infectiepreventie audit-app langdurige zorg.

 

Wat kost het gebruik van IPA?

Het gebruik van de app is gratis. De IPA is ontwikkeld door de Regionale  Zorgnetwerken ABR LINK, Holland West, Euregio-Zwolle en Rezisto. De app is met een subsidie van het ministerie van VWS ontwikkeld en betaald. Wel op voorwaarde dat we de app kosteloos aanbieden aan de gebruikers. Dat doen we graag, want veilige zorg is een zaak voor iedereen.

 

Meer informatie en vragen?

  • Kijk voor de antwoorden op veel gestelde vragen op deze pagina.
  • Download de handleiding voor de observator of de handleiding voor de beheerder.
  • Heb je vragen of problemen met de app? Dan kun je dat hier doorgeven.
  • Meer lezen over het privacybeleid.
  • Heb je inhoudelijke vragen of suggesties? Stuur een e-mail naar info@zorgnetwerkabr.nl.
  • Heeft jouw regio zelf een audit ontwikkeld die infectiepreventie in kaart brengt? En wil je deze laten opnemen in de IPA? Neem dan contact met ons op via info@zorgnetwerkenabr.nl.

Meer activiteiten

Regionale Risicoprofielen

Elke regio beschrijft op basis van een regionaal risicoprofiel met betrekking tot verspreiding binnen en...

Lees meer

Rapportage cliëntperspectief op hygiëne en IP

Het cliëntperspectief op hygiëne en infectiepreventie.   Een rapportage van verkennende gesprekken met ervaringsdeskundige cliënten…

Lees meer

Webinars

De regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie geven regelmatig webinars over verschillende onderwerpen rondom infectiepreventie en antibioticaresistentie. In…

Lees meer