Versterking infectiepreventie in het zorgonderwijs
Antimicrobiële resistentie (AMR) raakt de gehele zorg. Infecties met resistente micro-organismen leiden tot hogere sterfte, tragere genezing en meer complicaties bij kwetsbare patiënten. Dit probleem neemt toe. In 2050 overlijden naar schatting 10 miljoen mensen door antimicrobiële resistentie 1 . Micro-organismen blijken steeds vaker resistent tegen meerdere soorten antimicrobiële middelen, zelfs tegen ‘kritieke’ middelen die in de gezondheidszorg als laatste redmiddel worden ingezet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt AMR dan ook als een van de grootste bedreigingen van de volksgezondheid’ 2. De Regionale Zorgnetwerken AMR werken aan het bevorderen van infectiepreventie. Daarom hebben we de krachten gebundeld en in het project ‘Versterking Infectiepreventie in het zorgonderwijs’.
Waar werken we aan
De algemene doelstelling van het project is dat studenten van mbo- en hbo-opleidingen in de zorg beschikken over actuele en relevante kennis van hygiëne & infectiepreventie en AMR en gemotiveerd zijn om deze kennis op de werkplek toe te passen. Het betreft mbo- en hbo-studenten van de opleidingen Verzorgende IG en Verpleegkunde op niveau 3, 4 en 6, studerend aan bekostigde opleidingen in Nederland. De focus daarbij is op de sectoren langdurige zorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg.
✔️ De Gouden Standaard Infectiepreventie onderwijs
Er is een landelijke norm voor handelingskennis over hygiëne & infectiepreventie en AMR ontwikkeld. Hiermee hebben studenten, opleiders en docenten inzicht in de essentiële kennis die vereist is. Deze norm, Gouden standaard IP onderwijs zorg en welzijn 2025 is opgesteld op basis van literatuuronderzoek en relevante bronnen. De werkgroep bestaat uit onderzoekers, opleiders en deskundigen infectiepreventie. De Gouden Standaard wordt ondersteund door de Vereniging voor Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG).
✔️ Kennisvragenlijst
Op basis van de Gouden Standaard Infectiepreventie Onderwijs is een Kennisvragenlijst ontwikkeld voor (toekomstige) zorgprofessionals in verpleegkundige en verzorgende beroepen om de huidige kennis te toetsen. Wil je de kennisvragenlijst ontvangen? Email naar info@zorgnetwerken.nl.
✔️ Kennisplatform
Daarnaast wordt er op deze landelijke website een kennisplatform ingericht zodat zorgprofessionals de juiste en actuele kennis kunnen inzien. De kennis wordt weergeven rondom de thema’s uit de Gouden Standaard en de benodigde competenties.
✔️ Regionaal
Naast deze landelijke aanpak worden onderwijs- en zorgorganisaties regionaal benaderd met een ondersteuningsaanbod. Dit aanbod kan bijvoorbeeld bestaan uit: lesmateriaal, curriculumaanpassingen en gastlessen. De regionale aanpak wordt op maat ingericht.
————————————————————————————————————————————————
- Global burden of bacterial antimicrobial resistance 1990–2021: a systematic analysis with forecasts to 2050 Naghavi, Mohsen et al. The Lancet, Volume 404, Issue 10459, 1199 – 1226
- uit: ‘Nederlands Actieplan voor het terugdringen van antimicrobiële resistentie 2024-2030’).